-Μην πλησιάζεις θα σε δαγκώσει!
-Αν δεν είσαι καλό παιδί θα σε φάει ο σκύλος!
-Μακριά θα σε γεμίσει μικρόβια!
Έτσι εκφράζονται οι φόβοι και τα παιδικά τραύματα των ανθρώπων, που μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά, και που τοποθετούν όλα αδιακρίτως τα σκυλιά στην κατηγορία του λυσσασμένου, μιαρού και επικίνδυνου ζώου.

Είναι βέβαια γεγονός ότι μια ανεπτυγμένη επαφή με ένα σκύλο δημιουργεί αξεπέραστες φοβίες που διαρκούν μια ολόκληρη ζωή. Και όταν ο γονιός φοβάται, μισεί ή - στην καλύτερη περίπτωση - αντιπαθεί τα σκυλιά, εμποδίζει τα παιδιά να αποκαταστήσουν μια φυσιολογική και εποικοδομητική σχέση με το πιο πιστό, το πιο συμβιωτικό, το πιο ανθρώπινο ζώο το σκύλο.

Η φιλοζωία στον κόσμο βρίσκεται ακόμα στο νηπιακό στάδιο. Παρόλο που οι κάτοικοι των χωριών χρησιμοποιούν από παλιά τα σκυλιά για το κυνήγι ή για τη φύλαξη των κοπαδιών τους οι κάτοικοι των πόλεων μόλις την τελευταία δεκαετία άρχισαν να εξοικειώνονται με την ιδέα του σκύλου - συντρόφου στο σπίτι.

Δεν λείπουν βέβαια και οι υπερβολές που δίνουν λαβή για σχόλια όπως: Κοίτα που ξοδεύουν τα λεφτά τους. Δεν τα δίνουν καλύτερα σε κανένα φτωχό.

Ο σκύλος όπως ξέρουμε όλοι είναι ο καλύτερος μας φίλος και πρέπει να τον αγαπάμε και όχι να τον απεχθανόμαστε και να τον μισούμε όπως κάνει ο περισσότερος πληθυσμός των ανθρώπων. Ο σκύλος εκπαιδεύεται στο κυνήγι και ως σύντροφος.

Μαθαίνουμε στα παιδιά να αγαπούν τον σκύλο, για να το διδάξουν κι αυτά αργότερα, στα δικά τους παιδιά. Όποιος σέβεται τον σκύλο, σέβεται και όλα τα ζώα.

Η ημέρα των Ζώων, που εορτάζεται σε όλο τον κόσμο την 4η Οκτωβρίου, καθιερώθηκε το 1923 στην Τσεχοσλοβακία Σημειωτέον ότι κατά την ημέρα αυτή τιμάται η μνήμη δύο Αγίων Ζωόφιλων - Προστατών των Ζώων. Από μεν την Ορθόδοξη Εκκλησία η μνήμη του φιλοσόφου Αγίου Ιερόθεου, Αρχιεπισκόπου-Μητροπολίτου Αθηνών προ πεντακοσίων περίπου ετών, στον οποίο οφείλεται και το "εις γαρ ψυχήν μη ζωοφίλον ούν εισελεύσεται σοφία", από δε την Καθολική Εκκλησία η μνήμη του επίσης ζωόφιλου Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης.


Προηγούμενη Σελίδα        Αρχική Σελίδα        Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on www.idx.gr