ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΟΝΑΝΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΑΓΚΩΜΑΤΙΕΣ

Ακόμα και ο σκύλος ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου μπορεί να γίνει επικίνδυνος, το ίδιο και το δάγκωμά του. Συνήθως ο σκύλος δεν δαγκώνει το αφεντικό του ή άλλους ανθρώπους, εκτός αν τον έχουν εκπαιδεύσει για φύλακα οπότε και επιτίθεται. Αν πάλι το αφεντικό θέλει να χωρίσει τον σκύλο του από κάποιο προσωπικό λογαριασμό που έχει με έναν άλλο, τότε το πιθανότερο είναι ο σκύλος του να του υποδείξει με μια ωραία δαγκωματιά το κάνε “πέρα”. Αν όμως ένα σκυλί δαγκώνει αδιάκριτα και χωρίς λόγο, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να είναι υδρόφοβο δηλαδή λυσσασμένο και πρέπει να υποβληθεί σε παρακολούθηση από κτηνίατρο.

Οι σοβαρότερες επιπτώσεις μιας σκυλίσιας “δαγκωματιάς” είναι η λύσσα και ο τέτανος. Αν πέσουμε θύμα τέτοιου περιστατικού θα πρέπει να ενεργήσουμε ως εξής:

· αν παρόλο το δάγκωμα, δεν υπάρξει κανένας τραυματισμός, δεν διατρέχουμε κίνδυνο.
· αν υπάρξει κάποια επιφανειακή γρατσουνιά ή πληγή, να πλυθούμε με σαπούνι νερό και αντισηπτικό μαζί.
· να απολυμάνουμε την πληγή και την γύρω περιοχή με οινόπνευμα ή ιώδιο.
· να εξεταστούμε από γιατρό.
· αν δεν έχουμε εμβολιαστεί κατά του τετάνου, καλό είναι να το κάνουμε.

Και τα μικρά χαριτωμένα αιλουροειδή βρίσκονται και αυτά “στο ειδώλιο του κατηγορουμένου” μαζί με όλα τα άλλα ζώα σε ότι αφορά τον τέτανο. Οι γάτες, πέρα από το δάγκωμα, γρατζουνάνε και μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια της γάτας που είναι μια ήπια μόλυνση των γαγγλίων. Στο σημείο της πληγής δημιουργείται ένας κόμπος με κοκκίνισμα της γύρω περιοχής.
Πολλές φορές ο κόμπος γίνεται φουσκάλα που σκεπάζεται με κρούστα. Πολλές φορές, μετά την υποχώρηση αυτών των εκδηλώσεων, παρουσιάζεται μια τοπική λεμφαδενίτιδα που μπορεί να είναι ασήμαντη ή να διαπυηθεί, οπότε χρειάζεται μια μικρή χειρουργική επέμβαση για να βγει το πύο. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε πυρετό. Δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας.
Πάντως η συμπεριφορά μας ύστερα από δάγκωμα γάτας, πρέπει να είναι η ίδια με εκείνη που έχει σχέση με τον σκύλο.Προηγούμενη Σελίδα        Αρχική Σελίδα        Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on www.idx.gr