Πολύς κόσμος έχει βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να είναι μάρτυρας σε μια πράξη ασέβειας απέναντι σε ζώο και να έχει τη δυνατότητα να το υπερασπιστεί. Αυτό συμβαίνει γιατί λίγοι από τους ζωόφιλους γνωρίζουν ότι υπάρχουν σχετικοί νόμοι που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των ζώων.

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν.1197/1981 “Περί προστασίας των ζώων” ΦΕΚ 240/Η1τ.Α:

· Στα ζώα συντροφιάς, εργασίας και εκτροφής, πρέπει να τους παρέχεται από τον ιδιοκτήτη τους η κατάλληλη στοργή και μεταχείριση, η οποία εκφράζεται :
α) Χορήγηση κατάλληλης τροφής και νερού στην ανάλογη με το είδος των ζώων ποσότητα.
β) Εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης τους κατάλυμα.

· Όποιος σκοτώσει, βασανίσει, κακοποιήσει ζώα ή τα εγκαταλείψει αδέσποτα, τιμωρείτε με φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο, σύμφωνα με το άρθρο 8 του παρόντος νόμου.

· Για βασανισμό ή κακομεταχείριση κατά τη μεταφορά τους με εμπορικά πλοία, αεροπλάνα, σιδηροδρόμων και αυτοκινήτων, ευθύνη ως συναυτουργοί αυτής της πράξης έχουν αντίστοιχα οι κυβερνήτες των πλοίων και αεροπλάνων, οι προϊστάμενοι των αμαξοστοιχιών και οι οδηγοί των αυτοκινήτων. Και τιμωρούνται με τις ανάλογες ποινές.

· Με την ποινή της φυλάκισης και του χρηματικού πρόστιμου, τιμωρείται όποιος προσπαθήσει με την χρήση πυροβόλου όπλου να τιθασεύσει ή να συλλάβει ζώα. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις άμυνας και όταν τα ζώα με ειδική διάταξη χαρακτηρίζονται ως θηράματα.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ίδιου νόμου υπεύθυνοι για την εφαρμογή του, είναι το Υπουργείο Γεωργίας και η Αστυνομική αρχή.

   


Προηγούμενη Σελίδα        Αρχική Σελίδα        Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on www.idx.gr