Η γάτα είναι ζώο σαρκοφάγο. Συγγενεύει με την τίγρη, τη λεοπάρδαλη, τον πάνθηρα κ.α. Ανήκει στην οικογένεια “αιλουρίδες”. Ζει 14-20 χρόνια.

Η γάτα είναι μικρόσωμη και το βάρος της είναι ίσο με το βάρος ενός κουνελιού. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις αφού μια καλοταϊσμένη οικόσιτη γάτα μπορεί να έχει βάρος που να φτάνει ακόμα και τα είκοσι κιλά!

Η γάτα ακούει έξοχα και έχει οξύτατη όραση. Στο φως οι κόρες των ματιών της στενεύουν και στο σκοτάδι ανοίγουν, στρογγυλεύουν και λαμπυρίζουν σαν δύο μικροί φάροι. Ιδιαίτερα αναπτυγμένη είναι και η αίσθηση της όσφρησης στις γάτες που τις βοηθάει να εντοπίζουν όχι μόνο το θήραμά τους αλλά και άλλες γάτες. Πάνω από τα ρουθούνια είναι φυτρωμένες μακριές τρίχες. Αυτές αποτελούν το μουστάκι της που είναι το πιο ευαίσθητο μέρος του σώματός της. Με το μουστάκι της ψηλαφίζει στο σκοτάδι.

Η γάτα έχει δόντια κοπτήρες, σκυλόδοντα και τραπεζίτες. Τα τέσσερα σκυλόδοντα της είναι σουβλερά. Η γλώσσα της είναι κατακόκκινη και αν την αγγίσουμε νομίζουμε ότι πιάνουμε λίμα. Όταν θέλει να πιει νερό την τεντώνει, διπλώνει την άκρη της σαν κουταλάκι και χύνει στο στόμα νερό.

Η γάτα έχει κορμό μακρόστενο και ευλύγιστο. Γενικά το σώμα της είναι ευκίνητο θαρρείς ότι είναι φτιαγμένο από μαλακό ζυμάρι. Αν ρίξουμε τη γάτα από ψηλό μέρος θα περιστρέψει το σώμα της και θα σταθεί στα πόδια της δίχως να χτυπήσει καθόλου. Τα πισινά πόδια της είναι μεγαλύτερα από τα μπροστινά έτσι διευκολύνεται στα πηδήματα. Τα δάκτυλα στις πατούσες έχουν εξογκώματα από κρέας, είναι μαλακά σαν μαξιλαράκια και ονομάζονται τυλώματα. Τα νύχια της είναι γυριστά σαν αγκίστρι και όταν βαδίζει τα κρύβει. Τα χρησιμοποιεί για να σκαρφαλώνει στα δέντρα, να πιάνει την τροφή της ή να τσουγκρανίζει τους εχθρούς της. Η ουρά της είναι αρκετά μακριά. Είναι το τιμόνι της στα πηδήματά της.

Η γάτα τρώει συχνότερα σάρκες. Της αρέσουν τα ποντίκια, τα ψάρια, τα πουλάκια, τα φίδια, οι ακρίδες, οι κατσαρίδες και άλλα μικρά ζώα. Τρώει όμως και μαγειρεμένα φαγητά.

Η γάτα αγαπά τη ζέστη και την ξηρασία. Προτιμά να ησυχάζει στα μάλλινα, στις πολυθρόνες, και το χειμώνα κοντά στο τζάκι όπου ανακατεύεται πάνω στις στάχτες και τεμπελιάζει ρουθουνίζοντας ρυθμικά.

Η γάτα είναι ζώο καθαρό και τακτικά κάνει την τουαλέτα της. Τα περιττώματά της τα κρύβει σε απόμερες τρύπες που τις σκάβει με τα νύχια της.

Η γάτα είναι ζώο χαδιάρικο. Δεν αγαπά όμως τον άνθρωπο όπως ο σκύλος. Περισσότερο αγαπά το σπίτι όπου μένει, παρά τα αφεντικά της. Θυμάται πολύ για αυτό εύκολα ξαναγυρίζει στο σπίτι μας αν την απομακρύνουμε.

Η γάτα γεννάει δύο φορές το χρόνο από 3-6 μικρά. Τα θηλάζει τα ζεσταίνει και τα προστατεύει.

Η γάτα αρρωσταίνει από τριχινίαση, λύσσα, γρίπη και άλλες αρρώστιες.


Προηγούμενη Σελίδα        Αρχική Σελίδα        Προηγούμενη Σελίδα
Advertised by Ati Advertising on www.idx.gr